Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Догонва ли българската финтех индустрия постиженията на европейските лидери?

Регулаторите трябва да намалят взискателността си към платформите за алтернативно финансиране, съветва Сергей Пантелеев, управител на българския клон на Varengold Bank

гледано: 3317   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В последните няколко години финтех индустрията в България се развива изключително позитивно и трендът до началото на 2020 г. беше възходящ. Но пандемията удари нашия сектор, както пострадаха и всички други аспекти на банковия сектор. Ако става въпрос обаче за P2P платформите, представянето им по време на първата вълна на коронавируса беше много задоволително. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Сергей Пантелеев, управител на българския клон на Varengold Bank.
Още по темата

"Добрите играчи и тези компании, които доказаха устойчивост на бизнес модела си, преминаха солидно през първата фаза на коронакризата", коментира той.

Сергей Пантелеев изрази оптимизъм, че положителният тренд и доброто представяне ще се запазят и по време на сегашната втора вълна на Covid-19, тъй като финтех сегментът по самото си предназначение е изцяло дигитален.

"От чисто здравна гледна точка бизнес моделът и комуникацията с клиенти не пострадаха по време на първия локдаун. Това, което направи впечатление през пролетта е, че компаниите, които успяха да обезпечат моделите си и се стабилизираха по-бързо от планираното, дадоха знак на банковата индустрия да помисли за по-обширна и по-скоростна колаборация", посочи банкерът.

По думите на Сергей Пантелеев българската финтех индустрия е най-напредналата спрямо съседните страни с над 100 финтех компании и за това има четири причини.

"Първо, от историческа гледна точка в България са положени доста добри технологични основи още от времето на СИВ, като тези технологии не са новост за финансовия сектор, тъй като са се прилагали през 60-те години на миналия век. На второ място, страната ни успя да привлече инвеститорски и предприемачески интерес като технологичен хъб", отбеляза той.

Като трета и четвърта причина Пантелеев посочи благоприятното географско положение на страната ни, както и квалификацията и уменията на кадрите.

Сергей Пантелеев е на мнение, че за да може българската финтех индустрията да достигне западноевропейските си конкуренти, банковите регулатори в България трябва да намалят своята взискателност относно платформите за алтернативно финансиране и вместо това да наблегнат върху механизмите за сътрудничество.

Какви са прогнозите и тенденциите за бъдещото развитие ва финтех сектора? Какъв е делът на финтех индустрията в БВП? Как дигиталните небанкови финансови институции ще помогнат за  по-бързото възстановяване на икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Здравните власти са били обект на най-много кибератаки през 2020 г.